Dag 17 - Wo 13/10/2004 - Van Agra via Sikandra naar Delhi
Taj Mahal, Agra Woensdag Taj Mahal dag. En dus staan we vroeg op. Niet al voor zonsopgang om de Taj Mahal bij volle maan te kunnen zien (David heeft rust nodig, en eigenlijk hebben Rick en ik hier ook niet zo'n zin in), maar toch vroeg genoeg om rond 9 uur te worden afgezet bij het complex. Een lange laan met een hoop eekhoorntjes leidt naar de ingang, een gebouw dat op alle andere plaatsen in de wereld waarschijnlijk een eigen entreeprijs zou hebben. Een bocht naar links en zo'n 100 meter verder ligt hij dan: de Taj Mahal, op dat tijdstip nog een beetje bedekt door de mist. De Taj Mahal werd gebouwd door Shah Jahan uit liefde voor zijn vrouw Mumtaz Mahal, die overleed bij de geboorte van hun veertiende kind. De bouw duurde 22 jaar, van 1631 tot 1653. Terwijl we weer wat cliché toeristenfoto's schieten, lopen we langzaam naar het plateau waarop de Taj Mahal is gebouwd.
Moskee aan linker zijkant van Taj Mahal, Agra Nadat we (verplicht) onze schoenen hebben uitgedaan, lopen we naar boven en staan nu dan echt vlak voor de Taj. Ook van dichtbij is het een prachtig gebouw, compleet opgetrokken uit wit marmer en gedecoreerd met allerlei beeltenissen, bloemmotieven en inscripties. Binnen lopen we een rondje om de laatste rustplaats van Mumtaz Mahal. Aan de beide zijkanten van de Taj staan twee identieke gebouwen, waarbij de één (die richting Mekka wijst) dienst doet als moskee. Bij de ander staat een bord waarop de hoeveelheid luchtvervuiling is aangegeven; gelukkig valt het mee op dit moment. Beneden aan de achterkant stroomt de rivier Yamuna, waar net een begrafenisritueel plaatsvindt, met bijbehorende muziek. We maken nog wat foto's van de Taj en omgeving, vanuit alle mogelijke hoeken, en lopen dan weer terug richting de ingang van het hele complex, waar de chauffeur als het goed is op ons wacht. Op de terugweg blijkt dat de Taj nu helemaal goed te zien is (zonder mist), nog steeds een prachtig gezicht.
Doorkijk vanuit één van zijtorens van Agra Fort, Agra Onze tweede bestemming van de dag is het Agra Fort, net zoals de Taj Mahal één van de vele UNESCO World Heritage Monuments die we op onze reis hebben bezocht. En ook dit is een plek die goed is voor heel wat foto's. De bouw van dit grote fort komt vooral op naam van Akbar, in de 16e en 17e eeuw, maar de meeste gebouwen erbinnen kwamen voornamelijk tot stand in de tijd van Shah Jahan (wederom), die overigens later zelf zou worden opgesloten in het complex toen hij werd afgezet door zijn zoon Aurangzeb. Vanuit Agra Fort kon hij nog altijd uitkijken op het grafmonument van zijn vrouw. Dit uitzicht op de Taj Mahal is ook zeer de moeite waard, met name vanuit één van de vele balkonnetjes. Ook vanaf de Troon van Jahangir is de Taj goed te zien. De vele mooi versierde paleisgebouwen en goed verzorgde tuinen zorgen ervoor dat we een kleine twee uur zoet zijn met rondlopen, alvorens we weer terugkeren naar de auto.
De troon in Agra Fort, met uitzicht op Taj Mahal, Agra Na een klein stukje rijden door Agra worden we afgezet bij een marmer-winkeltje, de 'Marble Cottage'. We vermoeden al dat de chauffeur wel eens wat commissie aan ons wil verdienen, maar luisteren toch braaf als de winkelier uitlegt hoe het hele proces van marmerbewerking in elkaar zit. We kopen zelfs wat souvenirs, al zijn het niet de peperdure grote objecten die de winkelier in gedachten had. Eenmaal terug in de auto legt de chauffeur ons uit hoe het hier in zijn werk gaat: hij heeft een soort van stempelkaart, waarop hij voor elk groepje dat hij naar de winkel brengt, een stempel krijgt. Na een bepaald aantal stempels krijgt hij een kado van de winkel. We stoppen ook nog even bij een tapijtwinkel, waar we een minuutje 'aandachtig' luisteren en vervolgens weer vertrekken. Weer een stempeltje verdiend :-) De chauffeur tevreden en wij kunnen op weg naar Delhi.
Akbar's Tomb, Sikandra Een paar kilometer van Agra ligt Sikandra, met Akbar's Tomb. Ook een prachtig gebouw, maar door de nabijheid van de Taj Mahal een beetje ondergesneeuwd qua aandacht. Niet dat dat erg is, het geeft ons de tijd om eens in alle rust rond te lopen. Akbar zelf begon met de bouw van dit monument, maar zijn zoon Jahangir heeft uit het uiteindelijk voltooid. Het complex bevat nog meer gebouwen, waaronder de Tombe van Mariam Zamani, Jahangir's moeder. Een andere bezienswaardigheid aan de weg naar Delhi is een witte tempel die gebouwd wordt door volgelingen van Bab Jai Gurudeo, ten zuiden van de stad Mathura (de geboorteplaats van Krishna). Terug in Delhi rusten we eerst uit en gaan vervolgens dineren in het Joodse restaurant 'The Diamond'. Rick en ik sluiten af met een uurtje internet café en één (of waren het er toch meer?) Kingfisher bier in café 'The Gem'. Wederom een geslaagde dag, ook getuige de 71 foto's van mij alleen al ... en we hebben eindelijk één van de zeven wereldwonderen mogen aanschouwen.